Doel

Doel

Kerntaak van de stichting is:

  • dat ‘de Doordouwers’, allen bowlers met een verstandelijke beperking, voor een redelijke contributie hun geliefde sport in gezamenlijkheid kunnen beleven
  • het organiseren van een of meer bowling evenementen, zowel lokaal als regionaal en/of landelijk
  • extra trainingen en aangepaste lessen mogelijk maken zodat ‘de Doordouwers’ op hun eigen nivo kunnen meedingen naar de diverse te behalen sportprijzen tijdens (inter-) nationale wedstrijden zoals het Nederlands kampioenschap, de landelijke- europese- en wereldspelen welke door de organisatie van de Special Olympics worden georganiseerd

Doelgroep

Caroline Moerland van tekstbureau “MeijersMoerland” heeft speciaal voor ons interviews met een aantal spelers gedaan. De resultaten kunt u hieronder lezen.

Bennie van Baardwijk

Remko van Oers

Joep Roetman

Brigitta Wassenaar

Ons promotiefilmpje;

Montage Mark vd Berg

‘de Doordouwers’ in actie

Bennie van Baardwijk

Bennie van Baardwijk

‘De Doordouwers is een uitzonderlijke vereniging’

“Bowlen is gewoon je van het”, vindt Bennie van Baardwijk (63). Hij is niet alleen enthousiast over het spel, maar ook over de sfeer bij zijn club. Volgens hem is het nergens zo gezellig als bij de Doordouwers: “Het is een uitzonderlijke vereniging.”

En Bennie kan het weten. Hij weet hoe het eraan toegaat bij andere clubs. Hij heeft namelijk al aan verschillende landelijke toernooien meegedaan. Zijn favoriete wedstrijd is de Special Olympics, die elke twee jaar wordt gehouden. “Die proberen we altijd te winnen en dat lukt vrij aardig.” Voor dat toernooi zijn zo’n twintig Doordouwers altijd voor een paar dagen van huis. “Schitterend vind ik dat: een heel weekend vakantie!”

Door een blessure speelt Bennie op het moment alleen toernooien en doet hij niet mee aan de clubcompetitie. Maar hij is wel elke zaterdag van de partij om te volgen wat de andere bowlers van de Doordouwers doen. Nauwlettend houdt hij de scores van zijn medespelers in de gaten.

Tijdens de zaterdagse competitie spelen de Doordouwers in steeds wisselende teams. Zo staan ze elke keer weer met andere mensen van de vereniging op de baan. Als een team klaar is, gaat het vaak nog even kijken bij anderen die nog niet zo ver zijn. Mede daardoor kent Bennie alle 64 leden van de vereniging. “Misschien niet allemaal van naam, maar wel van gezicht.”

Remko van Oers

‘Ik ben gewoon trots op de beker die ik won’

Remko van Oers (42) is niet gauw tevreden over zijn prestaties op de bowlingbaan. “Ik wil het altijd perfect krijgen.” Toch heeft hij geen reden om ontevreden te zijn. Technisch gezien is hij één van de betere spelers van de Doordouwers. Daarom oefent Remko nu met een nieuwe werptechniek. Nadeel is wel dat zijn scores tijdelijk wat minder zijn dan voorheen.

Het is zijn vijfde seizoen bij de Doordouwers. “En ik heb het nog steeds naar mijn zin.” Hij ging wel eens bowlen met vrienden. Omdat hij meer onder de mensen wilde zijn, meldde hij zich bij de vereniging. Veel andere sporten waren geen optie: “Mijn ene been is drie centimeter langer dan het andere.” Daarom speelt hij met een aangepaste schoen.

Zijn mooiste toernooi was het Nederlands Kampioenschap in 2014. Tijdens de voorrondes gooide hij zo goed dat hij als favoriet de finale inging. Remko behaalde uiteindelijk een tweede plaats. “Ik kon de nummer drie net achter me laten.” De beker die hij won, staat thuis nog altijd op de kast. “Daar ben ik gewoon trots op.”

Remko deed ook al een paar keer mee aan de Special Olympics. Hij hield er twee gouden medailles aan over: één voor het team en één voor zichzelf. Samen met andere Doordouwers logeerde hij in de buurt van de wedstrijdlocatie. “Het was een hele leuke ervaring, zo met de hele groep een weekend op stap.”

Remko van Oers

Joep Roetman

Joep Roetman

‘Ik heb veel vrienden bij de vereniging’

Joep Roetman (45) is een graag gezien lid van de Doordouwers. Voor elk mens, en zijn medespelers in het bijzonder, heeft hij altijd een glimlach klaar. “Ik heb heel veel vrienden”, zegt Joep, terwijl hij vriendelijk zwaait naar een andere G-bowler van de vereniging.

Sinds vierenhalf jaar speelt hij elke zaterdag mee in de clubcompetitie. Hij gaat natuurlijk voor de hoogste score, maar komt ook voor de gezelligheid. Hij is gaan bowlen nadat hij moest stoppen met voetballen vanwege een blessure. “Toen ben ik op zoek gegaan naar iets anders leuks om te doen.”

Joep is een levensgenieter. Doordeweeks gaat hij met plezier naar zijn werk op het gemeentehuis van Rijen, waar hij deel uitmaakt van het cateringteam. In het weekend probeert hij zoveel mogelijk punten te halen in de bowlingcompetitie, of tijdens een enkel toernooi waaraan hij meedoet. Daarnaast volgt hij alles over PSV, zijn grote passie. Hij ziet alle wedstrijden op televisie en weet precies wat er speelt. ’s Zomers gaat hij graag met zijn moeder op vakantie.

Een prater is hij niet, maar over één ding raakt hij niet gauw uitgesproken: de brand die de Tilburgse bowling Dolfijn trof in het voorjaar van 2016. Die heeft grote indruk gemaakt. “Alles was weg.” Gelukkig heeft Joep inmiddels weer een nieuwe bowlingtas, schoenen, shirts en een bal. En hij is blij dat Dolfijn terugkeert op de oude plek.

Brigitta Wassenaar

‘Bowlen is het leukste wat er is’

Nauwkeurig houdt Brigitta Wassenaar (49) alle resultaten van de Doordouwers bij. Elke week maakt ze een printje van de standen en scores op de verenigingswebsite. Die papieren gaan vervolgens in een map, voor elk jaar één. “Zo weet ik precies wat mijn hoogste score tot nu toe is”, vertelt ze. “En ik kan bijhouden wat de concurrentie doet. Er zijn er bij van wie ik graag eens zou winnen.”

Brigitta heeft wel andere sporten geprobeerd, zoals biljarten en darts. “Maar dit is gewoon het leukste wat er is.” Elke week speelt ze mee in de clubcompetitie. Daarnaast doet ze mee aan zoveel mogelijk toernooien. In maart 2017 was ze de beste van de dames tijdens de voorrondes van het Nederlands Kampioenschap. In 2015 werd ze zelfs kampioen. “Ik hoop die titel nu weer terug te krijgen.”

Ze speelt nu haar zevende seizoen bij de Doordouwers. In al die jaren heeft ze veel geleerd. “Door de lessen die ik neem, kom ik iedere keer weer een stapje hoger.” Ook heeft ze veel andere G-bowlers leren kennen, niet alleen binnen de eigen vereniging maar ook van concurrerende clubs. “Je bouwt er een bepaalde vriendenkring mee op.”

Voor Brigitta is het duidelijk: ze zou geen andere sport meer willen. “De hele week moet je werken, krijg je met frustraties te maken. Door te bowlen kan ik die weg gooien. Het is spanning en ontspanning tegelijk.”

Brigitta Wassenaar

‘de Doordouwers’ in actie

© 2018 | Stichting G-Bowling Tilburg